Tuletko toimeen ilman älypuhelinta?

 

Joh.3:17. Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi.

Jeesus tuli tähän maailmaan pelastamaan ja lunastamaan syntiin langenneen ihmissuvun. Hän on meitä varten annettu, sinua ja minua.

Mitä tämä suuri uhri merkitsee meille henkilökohtaisesti?

Onko Jeesus vain ikään kuin hätävara pahan päivän varalle vai onko hän meille henki ja elämä, jota ilman emme tule toimeen?

Esitän modernin vertauksen;

Onko Jeesus ikään kuin älypuhelimen akku, joka antaa virtaa laitteeseen ja jonka olemassa oloa emme huomaa ennen kuin virta alkaa loppua ja täytyy ladata akku uudelleen. Eli muistamme Jumalan vain silloin kun olemme jollakin tavoin ahdingossa.

Vain onko Jeesus meille kuten koko älypuhelin kaikkine toimintoineen, jota ilman emme tule yhtään päivää toimeen. Tarvitsemme sitä työssä, opiskelussa ja sosiaalisia suhteita hoitaessamme ym.

Jeesus tahtoo olla meille apu ja voima koko elämäämme niin huonoina kuin hyvinäkin aikoina, arjessa ja juhlassa.

Jeesus ei kuitenkaan jätä asiaa tähän. Hän haluaa myös käyttää itse sitä älypuhelinta. Hän ei jätä meitä yksin toimimaan sen kanssa. Hän ei luota meihin, että osaisimme käyttää sitä oikein.

Joh. 15:4. Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Niinkuin oksa ei voi kantaa hedelmää itsestään, ellei se pysy viinipuussa, niin ette tekään, ellette pysy minussa. 5. Minä olen viinipuu, te olette oksat. Joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, se kantaa paljon hedelmää; sillä ilman minua te ette voi mitään tehdä.

Luuk. 24:49. Ja katso, minä lähetän teille sen, jonka minun Isäni on luvannut; mutta te pysykää tässä kaupungissa, kunnes teidän päällenne puetaan voima korkeudesta."

Jeesus sanoo, että pysykää ja odottakaa, että päällenne puetaan Voima korkeudesta. Tuo voima on meidän uskonelämämme akku, Pyhä Henki joka yksin voi täyttää Kristuksen vanhurskauden vaatimuksen meidän elämässämme.

Room. 13:14. vaan pukekaa päällenne Herra Jeesus Kristus, älkääkä niin pitäkö lihastanne huolta, että himot heräävät.

Ef. 4:24. ja pukea päällenne uusi ihminen, joka Jumalan mukaan on luotu totuuden vanhurskauteen ja pyhyyteen.

Näissä jakeissa sanotaan selvästi, että Jeesus on annettu meille uudeksi elämäksi. Pukekaa päällenne Jeesus, pukekaa päällenne uusi ihminen. Jeesus ei ole meille vain apu hädän hetkellä, hän ei vain ole kuollut syntiemme vuoksi. Hän ei vain ole lunastanut meitä pahan kynsistä, vaan hän tahtoo saada meissä asunnon ja elää omaa vanhurskasta elämää meissä ja kauttamme.

1 Kor. 6:17. Mutta joka yhtyy Herraan, on yksi henki hänen kanssaan.

Joh. 1:12. Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä,

2 Kor. 12:9. Ja hän sanoi minulle: "Minun armossani on sinulle kyllin; sillä minun voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa." Sentähden minä mieluimmin kerskaan heikkoudestani, että Kristuksen voima asettuisi minuun asumaan.

Syntiinlankeemus tapahtui tottelemattomuuden kautta. Siksi on loogista, että parannus tapahtuu kuuliaisuuden kautta. Ikään kuin laillisuuden kautta. Miten tämä asia käytännössä on? Yleensä kun havaitsemme jonkun korjausta vaativan asian, niin pyrimme parhaamme mukaan korjaamaan sen ja keskitymme juuri tuon ongelman ratkaisuun.

Toimiiko inhimillinen logiikka uskon asioissa?

Onko suhteemme Jeesukseen oikeudellinen suhde? Hyväksyykö hän meidät sitten kun olemme lakanneet tekemästä syntiä ja saavuttaneet täyden vanhurskauden tason? Eli onko meidän keskityttävä pohtimaan ja surkuttelemaan oma syntisyytämme ja alettava ponnekkaasti elää pyhää elämää?

Nuo edellä luetut Raamatun jakeet jo antavat vastauksen. Jeesus ei edes odota, että me voisimme uskon tuoman tiedon avulla parantaa elämäämme niin, että se riittää. Moni saattaa tätä kuitenkin yrittää ja saavuttaakin inhimillisesti ottaen korkeankin moraalisen tason. Jeesus ei kuitenkaan meiltä tällaista odota. Hän ei luota siihen, että me kykenisimme omin avuin täyttämään mitan. Hän ei luota, että osaamme itse käyttää hengellistä huipputeknologiaa täysin hyväksemme, eräänlaista älypuhelinta.

Me emme tee oikeudellista liitoa Jeesuksen kanssa vaan teemme armoliiton. Jumalan rakkaus syrjäyttää lain vaatimukset pelastustienä ja tuo tilalle vaatimuksen uskoa häneen, jonka Jumala on lähettänyt, Jeesuksen Kristuksen. Armo liitto on tehty Jeesuksen kanssa, joka voitti siinä missä ensimmäinen Adam lankesi. Jeesus eli täydellisen elämän. Hänen tekonsa olivat riittävät ja kelpaavat Jumalalle. Tämän vuoksi Jumala ei odota meiltä muuta kuin uskoa Jeesukseen ja hänen vuodatetun verensä voimaan. Jeesus on kantanut meille kuuluneen rangaistuksen ristillä.

Mielestäni meillä uskovilla on varaa oppia tuntemaan Jeesus yhä paremmin ja oppia luottamaan ja uskomaan häneen yhä lujemmin.

Armo liitto ei kysy meiltä kykyä noudattaa Jumalan lakia, vaan se antaa noudatettavaksi uuden lain -  rakkauden kaksoiskäskyn. Tämä rakkaus on Jumalan rakkaus ilmaistuna Jeesuksen itsensä uhraavassa elämässä ja meidän sydämiinne vuodatettu. Vain puhdas pyyteetön rakkaus voi täyttää lain vaatimukset. "Rakkaus peittää syntien paljouden". Rakkaus on Jumalan luonteenlaatu. Rakkaus pakotti Jumalan uhraamaan oman poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi.

Eli usko Jeesukseen on pelastavan uskon ainut perustus ja rakkaus on ainut kelpaava vaikutin elää Jumalalle kelpaavaa elämää. Molemmat saamme uskon kautta lahjoina Jumalalta.

Monesti me ihmiset ajattelemme, että pitäähän meidän itsemmekin tehdä jotakin pelastuksemme eteen, eikö Raamattukin sanoo:

Jaak. 2:18. Joku ehkä sanoo: "Sinulla on usko, ja minulla on teot"; näytä sinä minulle uskosi ilman tekoja, niin minä teoistani näytän sinulle uskon. 19. Sinä uskot, että Jumala on yksi. Siinä teet oikein; riivaajatkin sen uskovat ja vapisevat. 20. Mutta tahdotko tietää, sinä turha ihminen, että usko ilman tekoja on voimaton?

Uskon, että Apostoli Jaakob tarkoittaa näillä uskon teoilla juuri niitä tekoja joita usko saa aikaan, eli ne teot ovat Kristuksen tekoja meissä Pyhän Hengen kautta. Jumala ei odota meiltä jonkin tietyn hyvien tekojen määrän saavuttamista ja sitten Hän tulee ja täyttää sen puuttuvan osan. Ei, Hän haluaa olla tekemässä ne hyvät teot alusta alkaen meissä.

Onko tämä nyt halvan armon julistamista? Minusta tuntuu, että tämän asian ymmärtäminen se vasta onkin vahvaa evankeliumia. On suurta jos me syntiset ihmiset todella voimme tunnustaa läpikotaisen kelvottomuutemme ja täydellisen avuttomuutemme, niin että Kristus on meille todella koko elämä.

Tämä näkemys Jumalan tarkoituksesta asettaa meidät todella läheiseen yhteyteen Hänen kanssaan Pyhässä hengessä. Suhteeseen jota on vaalittava joka hetki. Koko elämämme pyhittyy Jumalan Hengen läsnäolosta ”Kristus meissä me kirkkauden toivo”

2 Kor. 5:17. Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut.

Armo liitto on syntisen ja Jeesuksen välinen liitto ja se solmitaan silloin kun,

Matt. 12:18. "Katso, minun palvelijani, jonka minä olen valinnut, minun rakkaani, johon minun sieluni on mielistynyt; minä panen Henkeni häneen, ja hän on saattava oikeuden sanomaa pakanoille. 19. Ei hän riitele eikä huuda, ei hänen ääntänsä kuule kukaan kaduilla. 20. Särjettyä ruokoa hän ei muserra, ja suitsevaista kynttilänsydäntä hän ei sammuta, kunnes hän saattaa oikeuden voittoon. 21. Ja hänen nimeensä pakanat panevat toivonsa."

Särjettyä ruokoa hän ei muserra. Kun ihmisellä on särkynyt sydän ja hän avuksi huutaa Herran nimeä kuten psalmista katuva kuningas Daavid kirjoittaa;

Ps. 51:3. Jumala, ole minulle armollinen hyvyytesi tähden; pyyhi pois minun syntini suuren laupeutesi tähden. 4. Pese minut puhtaaksi rikoksestani, puhdista minut synnistäni. 5. Sillä minä tunnen rikokseni, ja minun syntini on aina minun edessäni. 6. Sinua ainoata vastaan minä olen syntiä tehnyt, tehnyt sitä, mikä on pahaa sinun silmissäsi; mutta sinä olet oikea puheessasi ja puhdas tuomitessasi. 7. Katso, minä olen synnissä syntynyt, ja äitini on minut synnissä siittänyt. 8. Katso, totuutta sinä tahdot salatuimpaan saakka, ja sisimmässäni sinä ilmoitat minulle viisauden. 9. Puhdista minut isopilla, että minä puhdistuisin, pese minut, että minä lunta valkeammaksi tulisin. 10. Anna minun kuulla iloa ja riemua, että ihastuisivat ne luut, jotka särkenyt olet. 11. Peitä kasvosi näkemästä minun syntejäni, pyyhi pois kaikki minun pahat tekoni. 12. Jumala, luo minuun puhdas sydän ja anna minulle uusi, vahva henki. 13. Älä heitä minua pois kasvojesi edestä, äläkä ota minulta pois Pyhää Henkeäsi. 14. Anna minulle jälleen autuutesi ilo, ja tue minua alttiuden hengellä.

Meidän uskovien täytyy unohtaa inhimillinen järkeily ja löytää totuus, joka ei ole tästä maailmasta. Kyetäksemme luopumaan synneistämme meidän ei tule niihin keskittyä ja niitä miettiä ja surra, eikö tämä ole aika epäloogista?

Päästäksemme eroon syntisyydestämme meidän täytyy keskittää kaikki voimamme ja huomiomme Jeesukseen syntiemme sovittajaan ja uskomme alkajaan ja täyttäjään. Häneltä tulee voima ja halu ja tahto voittaa synti. Hän on armossaan antanut anteeksi ennen tekemämme synnit ja nostaa jos lankeamme.

Älypuhelin on huipputeknologiaa ja varmaan moni sen omistaja ei osaa käyttää hyödykseen sen kaikkia ominaisuuksia, ei ainakaan ilman ohjekirjan lukemista. Olisipa Raamattu yhtä välttämätön meille kuin on älypuhelin monille. He eivät voi hetkeäkään olla sitä ilman ja sitä sormeilematta. Raamattu on jokaisen ihmisen elämän ohjekirja ja itse Jumala Pyhän Hengen kautta tahtoo olla sen tulkitsija ja toimeenpanijakin. Hän tahtoo vaikuttaa meissä tahtomisen ja tekemisen. Suostummeko me siihen?

Ap.t. 2:40. Ja monilla muillakin sanoilla hän vakaasti todisti; ja hän kehoitti heitä sanoen: "Antakaa pelastaa itsenne tästä nurjasta sukupolvesta."

Jesajan kirjasta mieltä kohottavat jakeet, jotka viittaavat pian koittavaan kauan toivottuun päivään jolloin Jeesus saapuu ja perustaa vanhurskauden valtakunnan;

Jes. 61:10. Minä iloitsen suuresti Herrassa, minun sieluni riemuitsee minun Jumalassani, sillä hän pukee minun ylleni autuuden vaatteet ja verhoaa minut vanhurskauden viittaan, yljän kaltaiseksi, joka kantaa juhlapäähinettä niinkuin pappi, ja morsiamen kaltaiseksi, joka on koruillansa kaunistettu. 11. Sillä niinkuin maa tuottaa kasvunsa ja niinkuin kasvitarha saa siemenkylvönsä versomaan, niin saattaa Herra, Herra versomaan vanhurskauden ja kiitoksen kaikkien kansojen nähden. Jes.62:1. Siionin tähden minä en voi vaieta, ja Jerusalemin tähden en lepoa saa, ennenkuin sen vanhurskaus nousee kuin aamunkoi ja sen autuus kuin palava tulisoihtu. 2. Ja kansat näkevät sinun vanhurskautesi, kaikki kuninkaat sinun kunniasi; ja sinulle annetaan uusi nimi, jonka Herran suu säätää. 3. Sinä tulet kauniiksi kruunuksi Herran kädessä ja kuninkaalliseksi päähineeksi Jumalasi kädessä.